Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Η Ελλάδα, ως χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα με δεκάδες διάσπαρτα νησιά, είναι ο ιδανικός τόπος ευδοκίμησης ψαριών και θαλασσινών. Στην καταγεγραμμένη μακρόχρονη ιστορία της διαπιστώνουμε τον διαχρονικό ρόλο των θαλασσινών όχι μόνο στις διατροφικές συνήθειες, αλλά ακόμα ως πηγή έμπνευσης στις καλές τέχνες, στη χειροτεχνία και στη μυθοπλασία, που κατ’ επέκταση πολλές φορές λειτουργεί ως εφαλτήριο της φιλοσοφικής σκέψης. Γνωρίζοντας την ιστορικότητα αυτών των δώρων της θάλασσας, αντιλαμβανόμαστε και τη σημασία που είχαν στο διαιτολόγιο του ανθρώπου κατά το πέρασμα του χρόνου. Σήμερα τα θαλασσινά απαιτούνται στις περιόδους των θρησκευτικών νηστειών ως τροφή η οποία, απαλλαγμένη από αίμα, θα συμβάλει στον καθαρισμό του σώματος. Στην αντίπερα όχθη, αυτή της επιστημονικής μελέτης, εκπρόσωποί της προτείνουν την κατανάλωση θαλασσινών ως αφροδισιακών εδεσμάτων, υποσχόμενοι αναταράξεις στη λίμπιντό μας.
Οι διατροφολόγοι από τη μεριά τους, όταν πρόκειται να μιλήσουν για τα θαλασσινά, κάνουν λόγο για ευεργετικές ουσίες όπως ω3, ασβέστιο, φώσφορος, ιώδιο και άλλες, που τα καθιστούν πολύτιμα. Το κυριότερο όμως στο μυαλό όλων μας είναι ότι τα θαλασσινά είναι συνυφασμένα με την αντιπροσωπευτικότερη εποχή για την Ελλάδα, το καλοκαίρι. Χταπόδια, καλαμαράκια, γαρίδες, αστακοί, στρείδια σε συνδυασμό με βαθυγάλανη θάλασσα, δυνατό ήλιο και ανάλαφρη διάθεση συνθέτουν έναν από τους πιο ισχυρούς συνειρμούς μας. Τα θαλασσινά λοιπόν είναι το γευστικό συμπλήρωμα που συντροφεύει μια περίοδο στη ζωή μας η οποία χαρακτηρίζεται από ξενοιασιά, ξεκούραση και διάθεση για παιχνίδι. Και για τους ασχολούμενους επαγγελματικά με τη μαγειρική, είναι αυτή η ανεκτίμητη διάθεση για παιχνίδι που το άρωμά της αναδίδεται σε κάθε εποχή για να συνεισφέρει στις δημιουργίες της κουζίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: