Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΑΣΤΑΚΟΠΙΛΑΦΟ

 

© Georgios Kontas

Υλικά

1 αστακό μετρίου μεγέθους (κατεψυγμένος)
1 κονσέρβα καβουρόψιχα
250 γρ. ρύζι σπυρωτό
2 μέτρια κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 πράσα
2 καρότα
1 φύλλο δάφνης
2-3 βλαστάρια μαϊντανό
1 μικρό κλωνάρι δενδρολίβανο
μερικά στίγματα σαφράν
λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο άνηθο
100 ml ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
μερικούς σπασμένους κόκκους κορίανδρου
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αφήστε τον αστακό να ξεπαγώσει για αρκετές ώρες στο ψυγείο. Πλύντε τον καλά εξωτερικά. Βάλτε μια κατσαρόλα στη φωτιά με αρκετό νερό και ρίξτε μέσα ένα κρεμμύδι, το ένα πράσο, τα καρότα, το φύλλο δάφνης, τον μαϊντανό, το δενδρολίβανο, όλα πλυμένα και καθαρισμένα, τους κόκκους πιπεριού και ¼ από το ποτήρι λευκό κρασί. Όταν το νερό βράσει, ρίξτε τον αστακό και αφήστε τον να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Βγάλτε τον αστακό από την κατσαρόλα και με ένα μαχαίρι αφαιρέστε το πρόσθιο μέρος, αυτό με το κεφάλι, από την ουρά, κόβοντάς τον στο σημείο όπου ενώνονται. Ρίξτε το κεφάλι του αστακού πάλι στην κατσαρόλα και βράστε για μερικά λεπτά ακόμη. Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κόψτε την ουρά κατά μήκος στην κοιλιακή χώρα και αφαιρέστε τη σάρκα του αστακού. Διατηρήστε την καλά σκεπασμένη αφού την κόψετε σε λεπτές φέτες. Σε άλλη κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και ρίξτε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Σωτάρετέ τα ελαφρά και προσθέστε τους κόκκους κορίανδρου και το ρύζι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει. Σβήστε με το κρασί και αφού το απορροφήσει, συμπληρώστε από το νερό στο οποίο έβρασε ο αστακός -αφού προηγουμένως το σουρώσετε- ποσότητα διπλάσια από το ρύζι. Αρταίνετε και προσθέτετε τα στίγματα σαφράν τα οποία τα έχετε αφήσει να μουλιάσουν σε ένα σφηνάκι με νερό. Αφήστε το ρύζι να βράσει σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο. Όταν ετοιμαστεί, αποσύρτε το από τη φωτιά, προσθέστε την καβουρόψιχα, τον άνηθο,ανακατέψτε και αφήστε το σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα. Σερβίρετε το ρύζι φορμαρισμένο, με τις φέτες αστακού διακοσμημένες στην επιφάνειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: