skip to main |
skip to sidebar
Πουλερικά ονομάζονται τα πτηνά εκτροφής. Σε αυτά συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η πάπια, η χήνα, η φραγκόκοτα, η γαλοπούλα, ο κόκορας και φυσικά, η κότα και το κοτόπουλο. Η εκτροφή πραγματοποιείται τόσο για το κρέας τους όσο και για τα αυγά, που είναι θεμέλιο υλικό στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Το κρέας των πουλερικών είναι πλούσιο σε βιταμίνες και πρωτεΐνες και πτωχό σε λιπώδη ιστό, ο οποίος συγκεντρώνεται ως επί το πλείστον στο δέρμα του ζώου. Αυτό φυσικά αποτελεί προτέρημα σε σχέση με άλλα κρέατα, αφού μετά την αφαίρεση του δέρματος λαμβάνουμε ένα σχετικά άπαχο κομμάτι κρέας ιδανικό για ελαφρές παρασκευές εδεσμάτων. Τα πουλερικά είναι διαδεδομένα ως βασική τροφή σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό συνέβαλε η ευκολία θηρευσής τους, ο γοργός πολλαπλασιασμός τους, η δυνατότητα εκτροφής σε οικιακές μονάδες, αλλά και η απουσία απαγόρευσης της κατανάλωσης τους στα θρησκευτικά βιβλία των σημαντικότερων θρησκειών. Εκτός όμως από ευρεία διατροφική συνήθεια μεγάλης μερίδας του κόσμου, την περίοδο της μετεξέλιξης της μαγειρικής σε εξευγενισμένη τέχνη, πάπιες, φασιανοί, παγόνια, κορυδαλλοί, γνωστά και άγνωστα είδη κόσμησαν τα τραπέζια βασιλιάδων και τοπικών αρχόντων. Αυτό το γευστικό πρωτόκολλο ισχύει μέχρι τις μέρες μας, παρότι έχει σκιαστεί από μερικά γεγονότα που αφορούν την κατανάλωση πουλερικών. Μπορούμε παρ’ όλα αυτά να νιώθουμε ασφαλείς αν κατά την αγορά του προϊόντος φροντίσουμε να μάθουμε τον τόπο προέλευσής του. Εκτιμητέα είναι και η αναγραφή του είδους εκτροφής και των αδειών που το συνοδεύουν. Έπειτα από αυτά, μια προσωπική εξωτερική εξέταση του κρέατος για τυχόν εμφανή σημάδια και φυσικά τίποτα λιγότερο από ένα καλό ψήσιμο μπορούν να σας εξασφαλίσουν απρόσκοπτη χώνεψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου