Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΣΕ ΨΗΤΑ ΜΗΛΑ

 

© Georgios Kontas

Υλικά

1 στήθος γαλοπούλας
1 ποτήρι χυμό καρύδας (υπάρχει και σε κονσέρβα)
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουτάλι της σούπας σησαμέλαιο
½ κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2 μεγάλα πράσινα μήλα
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή κονιάκ
½  ποτηράκι μελάσα
1 ματσάκι ρόκα
1 μπολάκι ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα (της αρεσκείας σας)
2 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες
χυμός ενός λεμονιού
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε από τα περιττά λίπη το στήθος γαλοπούλας, πλύντε το και κόψτε το σε φέτες. Σε ένα μπολ αδειάστε τον χυμό καρύδας, ρίξτε το σησαμέλαιο, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, λίγο αλάτι και ανακατέψτε. Σε αυτή τη μαρινάδα βάλτε τη γαλοπούλα και διατηρήστε την στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Κόψτε τα μήλα σε φέτες, όχι πολύ χονδρές, και ραντίστε τα με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Πασπαλίστε τα με το μπαχάρι και περάστε τα από το φρέσκο βούτυρο, που έχετε εν τω μεταξύ λιώσει, πριν τα σωτάρετε σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι ρίξτε τη μαργαρίνη να λιώσει. Καθαρίστε και κόψτε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, αλατίστε τα καλά, πιπερώστε τα και ρίξτε τα στο τηγάνι έως ότου μαραθούν. Σβήστε τα με το ρούμι και προσθέστε τη μελάσα. Αφήστε τα στη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους. Όταν κρυώσουν, τα αναμειγνύετε με καθαρισμένη και χονδροκομμένη ρόκα.
Ξεπλύντε τα φιλέτα γαλοπούλας από τη μαρινάδα, στεγνώστε τα καλά και ψήστε τα σε ένα πλατό ή στο αντικολλητικό τηγάνι με λίγη λιπαρή ουσία.
Στήστε στο κέντρο ενός πιάτου τα μήλα, αποθέστε στο κέντρο τους λίγο μείγμα κρεμμυδιών-ρόκας, σκεπάστε με ένα φιλέτο γαλοπούλας βάλτε μια στρώση αρωματικών και καλύψτε με άλλο ένα φιλέτο γαλοπούλας. Περιχύστε το έδεσμα με ζεστή σάλτσα που θα παρασκευάσετε ζεσταίνοντας στο ελαιόλαδο τις καυτερές πιπερίτσες θρυμματισμένες, προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού και ανακατεύοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: