Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

 

© Georgios Kontas

Υλικά

250 γρ. ρεβίθια
2 φύλλα δάφνης
1 κρεμμύδι
3 καρφιά γαρίφαλο
1 κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι
2 κουταλιές της σούπας καρυδέλαιο
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κίτρινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κουταλιά της σούπας άσπρα αμύγδαλα
½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους κολοκύθας
½ κουταλάκι του γλυκού καθαρισμένο ηλιόσπορο
λίγο μαύρο σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού φιστικοβούτυρο
λίγη πάπρικα
ξύσμα μισού πράσινου λεμονιού
λίγο λιναρόσπορο

Εκτέλεση

Βάλτε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε νερό αποβραδίς για τουλάχιστον 12 ώρες. Την επόμενη μέρα ρίξτε νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να ζεσταθεί μέχρι να βράσει. Χαμηλώστε αρκετά τη φωτιά και ρίξτε τα ρεβίθια να σιγοβράσουν για 1½ με 2 ώρες, μαζί με τα φύλλα δάφνης και το κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο, πάνω στο οποίο έχουμε καρφώσει τα γαρίφαλα. Στο μεσοδιάστημα του βρασίματος, προσθέστε και το χονδρό αλάτι. Μόλις μαλακώσουν, τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο νερό τους, έτσι αποφεύγετε τον κίνδυνο να ξεφλουδιστούν.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεστάνετε το καρυδέλαιο μαζί με τα αμύγδαλα. Προσθέστε το σκόρδο τριμμένο, το τζίντζερ και λωρίδες από την κίτρινη και την κόκκινη πιπεριά.Φέρτε μερικές βόλτες με ξύλινη κουτάλα και ρίξτε το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Μόλις μαραθεί το κρεμμυδάκι, προσθέστε τα ρεβίθια, τους σπόρους κολοκύθας, τον ηλιόσπορο, τον λιναρόσπορο και το σουσάμι. Λίγο πριν από το σερβίρισμα, ρίξτε την πάπρικα, το ξύσμα πράσινου λεμονιού, το φιστικοβούτυρο και ανακατέψτε. Διακοσμήστε το πιάτο με μια τούφα μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: