skip to main |
skip to sidebar
Τα λαχανικά είναι η χρωματική παλέτα της μαγειρικής. Χάρη στο ευρύ φάσμα αποχρώσεων, δίνεται η δυνατότητα στους επίδοξους δημιουργούς να μετατρέψουν ένα πιάτο σε πολύχρωμο καμβά, χωρίς μάλιστα τη δέσμευση της μίας διάστασης. Ίσως αυτό μαζί με το στοιχείο του προσωρινού και μοναδικού να είναι το δέλεαρ της ενασχόλησης με τη μαγειρική τέχνη. Ένα επιθυμητό πιάτο είναι αυτό που κατ’ αρχάς καταφέρνει να μαγνητίσει το βλέμμα μας, στη συνέχεια ικανοποιεί την πολύπλοκη αίσθηση της όσφρησης και τέλος ανταποκρίνεται γευστικά στο προσδοκώμενο. Τα λαχανικά μπορούν με πολύ απλούς τρόπους παρασκευής να εκπληρώσουν αυτούς τους στόχους. Όπως το «ρατατούιγ», ένα από τα διασημότερα πιάτα που προτάσσει η γαλλική γαστρονομία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα καλομαγειρεμένο τουρλού λαχανικών. Ό,τι και να πούμε βέβαια για τη θρεπτική αξία που έχουν τα λαχανικά, θα ήταν λίγο. Όλοι ενημερωνόμαστε όσον αφορά την υγεία, τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, την πρόληψη ασθενειών, για τα οφέλη γενικά που αποκομίζουμε όταν συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή διατροφή μας τα λαχανικά. Από την ταπεινή πατάτα μέχρι το σημαντικότατο μπρόκολο υπάρχουν αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες και διαπιστώσεις που τεκμηριώνουν το γεγονός αυτής της ωφελιμότητας. Εμείς ως καταναλωτές πρέπει να επιλέγουμε φρέσκα λαχανικά εποχής ή βιολογικά, αλλά από πιστοποιημένες καλλιέργειες. Σημαντικό θεωρείται επίσης να γνωρίζουμε τον τόπο προέλευσης του προϊόντος, που συνήθως είναι η ονομαστική του ταυτότητα, ή την ποικιλία του για να έχουμε μέσω της γνώσης τη δυνατότητα σύγκρισης, αλλά και καλύτερης εκμετάλλευσης του υλικού.
Τα χρώματα, όπως χαρακτηρίζονται βάσει της θερμότητας, στη μαγειρική αναλύονται και βάσει της γλυκύτητας. Η σύζευξη αυτών των στοιχείων παράγει τέχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου